14 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα Σαν Σήμερα

Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Ιστορικά γεγονότα σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου

1349: Στο Στρασβούργο, 2.000 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη τους.

1477: Η Μάργκερι Μπρους στέλνει στον Τζον Πάστον το πρώτο ερωτικό γράμμα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Απευθύνεται «Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο».

1502: Οι Καθολικοί Μονάρχες εκδίδουν ένα διάταγμα αναγκάζοντας τους μουσουλμάνους στη Γρανάδα να ασπαστούν τον καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

1778: Για πρώτη φορά η σημαία των ΗΠΑ, η αστερόεσσα, κυματίζει σε αμερικανικό πλοίο, το οποίο ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Στις 14 Φεβρουαριου του 1779: Ο Τζέιμς Κουκ σκοτώνεται από ιθαγενείς στον κόλπο Κιλακεκούα στη νήσο της Χαβάης.

1797: Ο Τζον Τζέρβις και ο Οράτιος Νέλσον οδηγούν το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό σε νίκη εναντίον του Ισπανικού Στόλου στη Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου κοντά στο Γιβραλτάρ.

1804: Ο Καραγιώργης Πέτροβιτς ηγείται της Πρώτης Σερβικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1859: Το Όρεγκον γίνεται η 33η πολιτεία των ΗΠΑ.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καταθέτει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1898: Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Α, που έγινε με αφορμή την ήττα του ελληνικού στρατού την περασμένη χρονιά από τους Τούρκους και με σκοπό να ανέλθει στο θρόνο ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

1902: Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη της Ιταλίας, καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1912: Η Αριζόνα γίνεται η 48η πολιτεία των ΗΠΑ.

1918: Η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το γρηγοριανό ημερολόγιο.

1924: Η Computing-Tabulating-Recording Company αλλάζει το όνομά της σε International Business Machines Corporation (IBM).

Στις 14 Φεβρουαριου του 1929: Στις ΗΠΑ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, επτά γκάνγκστερ του Αλ Καπόνε σκοτώνουν επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν «Στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», σε ένα γκαράζ του Σικάγο.

1943: Απελευθερώνεται το Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία.

1945: Σφάλμα πλοήγησης οδηγεί σε κατά λάθος βομβαρδισμό της Πράγας από αμερικανική μοίρα Β-17.

Στις 14 Φεβρουαριου του 1950: Ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Μάο Τσε Τουνγκ υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1946: Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ονομάζεται ENIAC και κατασκευάστηκε από την IBM, τίθεται σε λειτουργία στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

1956: Αρχίζει το 20ο συνέδριο του Σοβιετικού Κομουνιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκειά του, ο Νικίτα Χρουστσόφ αποκηρύσσει την προσωπολατρία του Ιωσήφ Στάλιν και κηρύσσει την «αποσταλινοποίηση».

1962: Για πρώτη φορά μπαίνει τηλεοπτική κάμερα στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει το εσωτερικό του. Οικοδέσποινα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι.

1962: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εκλέγεται ο μητροπολίτης Καβάλας, Χρυσόστομος, νικώντας στην ψηφοφορία τον κυριότερο αντίπαλό του, αρχιμανδρίτη και πανεπιστημιακό Ιερώνυμο Κοτσώνη.

1981: Στην Ιταλία, φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή της Νάπολης, σκοτώνοντας 2.916 άτομα.

1983: Στην Κύπρο, πρόεδρος για νέα πενταετή θητεία ανακηρύσσεται ο Σπύρος Κυπριανού.

1987: Υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη των Special Olympics, που έχουν αναπτύξει ένα πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια.

Κάρολος Κουν
Κάρολος Κουν

Στις 14 Φεβρουαριου του 1987 φεύγει από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κουν. Ήταν θεατρικός σκηνοθέτης, γνωστός για τις παραστάσεις του αρχαίων έργων. Έγινε διάσημος σε όλη την Ευρώπη με τις πολιτικές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Το 1942 ίδρυσε το πειραματικό Θέατρο Τέχνης και τη δραματική σχολή που φέρει το όνομά του.Το 1980 το θέατρο Τέχνης μπήκε στην Επίδαυρο με τη μεγαλειώδη παράσταση της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου. Με παραστάσεις αρχαίου δράματος όργωσε την Ευρώπη και γύριζε πάντα στην Ελλάδα θριαμβευτής. Στις αρχές του 1985 απέκτησε και δεύτερη θεατρική αίθουσα στην Πλάκα, με τη βοήθεια της Πολιτείας. Όταν άρχισε να ανασαίνει οικονομικά και να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων 50 χρόνων, η υγεία του είχε πλέον κλονιστεί. Στις 8 Φεβρουαρίου 1987 εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» με έντονους πόνους στο στήθος. Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, την ώρα ακριβώς που θα δινόταν η πρεμιέρα του έργου «Ο ήχος του όπλου» της Λουλας Αναγνωστάκη, που λίγο καιρό πριν είχε αρχίσει να σκηνοθετεί στο «Υπόγειο», στο Θέατρο Τέχνης.

1991: Στη Βραζιλία, 157 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα 74 εκ των οποίων δολοφονήθηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

1991: Η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

1993: Υπογράφεται στο Παρίσι από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.

1993: Ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας το 50,3% των ψήφων, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και νικάει τον αντίπαλό του Γιώργο Βασιλείου.

1995: Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο, που βρέθηκε στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.

1995: Στις ΗΠΑ, η ταινία «Forrest Gump» συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και ακολουθούν με επτά «Bullets over Broadway» και το «Pulp Fiction».

Στις 14 Φεβρουαριου του 1999: Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασίε καταρρίπτει το δικό του 15ο παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μέτρα με 12:50.38 στο BUPA Grand Prix κλειστού στίβου.

2004: Στη Μόσχα οροφή καταρρέει σε πάρκο ψυχαγωγίας και σκοτώνει 25 άτομα.

2005: Ιδρύεται το Youtube.

2008: Σε Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οπλισμένος άντρας σκοτώνει πέντε άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γενεθλια Διασημων και θάνατοι Σαν Σήμερα 14 Φεβρουαριου