23 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα που συνέβησαν Σαν Σήμερα

elvis presley-Priscilla presley

Ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου

Σαν Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το έτος 532 θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

1455 Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1868 Βυθίζεται στα ανοιχτά της Κέας το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς», που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Σύρος. Και οι 400 επιβαίνοντες διασώζονται.

1886 Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.

Σαν Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το 1898 Ο γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται για την ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ», μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό. (Υπόθεση Ντρέιφους)

1909 Ξεσπά απεργία των καπνεργατών του Βόλου, με αιτήματα τη μείωση της δωδεκάωρης εργασίας και αύξηση μισθών. Μέσα σε μια βδομάδα, η απεργία θα πάρει δυναμική τροπή, με επιθέσεις σε καπναποθήκες, σπάσιμο τζαμιών, αποδοκιμασίες σε βάρος απεργοσπαστών, συγκρούσεις με τη χωροφυλακή και τραυματισμούς εργατών. Τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά στις 4 Μαρτίου.

1914 Ο Χένρι Φορντ, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθιερώνει στα εργοστάσιά του το κατώτατο ημερομίσθιο ύψους πέντε δολαρίων για οκτάωρη εργασία.

1935 Κάνει την εμφάνιση της σε κόμικ στριπ η Μικρή Λουλού, δημιουργία της αμερικανίδας σκιτσογράφου Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ.

1943 Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), που θα δράσει στην κατοχή και στις τάξεις της θα συγκεντρώσει την αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας.

1944 Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

Σαν Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το 1945 Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, μία ομάδα αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.

1964 Αρχίζει το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, με τη συμμετοχή 10 ομάδων, με τους αγώνες Ολυμπιακός – Τρίτων 43-40, Παναθηναϊκός – Πανελλήνιος 67-56 και ΑΕΚ – Σπόρτινγκ 66-64.

1966 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ. Πρώτη εκφωνήτρια, η Ελένη Κυπραίου.

1972 Ο Έλβις Πρίσλεϊ και η σύζυγός του Πρισίλα χωρίζουν, έπειτα από πέντε χρόνια γάμου.

Σαν Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το 1974 Ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA) ανεβάζει κατά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια το ποσό που ζητά ως λύτρα για την απελευθέρωση της Πάτι Χιρστ. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν απαγάγει την κοπέλα, η οποία ήταν κληρονόμος του μεγιστάνα των εκδόσεων Χ. Χιρστ. Τελικά, η Χιρστ θα γίνει μέλος του SLA και θα φυλακιστεί για κάποιο διάστημα, προτού ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μειώσει την ποινή της.

1997 Η ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» γίνεται η πρώτη που προβάλλεται από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις.

2003 Η Νόρα Τζόουνς αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια των 45ων Βραβείων Γκράμι, κερδίζοντας πέντε βραβεία.

Σαν Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, το 2015 Η ταινία «Birdman» επικρατεί άνετα με τέσσερα Όσκαρ, στην 87η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επιβεβαιώνοντας πλήρως όλα τα προγνωστικά. Επίσης, ο ελληνικής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντερ Ντεσπλά, βραβεύεται με το Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «The Grand Budapest Hotel».

2020 Αναστέλλει την κυκλοφορία της η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Γενεθλια Διασημων και θάνατοι Σαν Σήμερα 23 Φεβρουαριου