27 Φεβρουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα που συνέβησαν Σαν Σήμερα

1933 Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ.

Ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου

Σαν Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, το 1861: Με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.

1869 Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ατμοκίνητου αστικού σιδηρόδρομου Αθήνας – Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1900 Ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας. Πρώτος γραμματέας αναλαμβάνει ο Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

1922 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

Σαν Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, το 1932: Ο Άγγλος φυσικός Τζέιμς Τσάντουικ ανακοινώνει στο Λονδίνο ότι ανακάλυψε το νετρόνιο. Για την ανακάλυψή του αυτή θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1935.

1933 Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ (φωτό). Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδίδεται στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρίσκει την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

1936 Το παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου Σίρλεϊ Τεμπλ υπογράφει συμβόλαιο με τη Century Fox, αξίας 50.000 δολαρίων, για να παίξει σε μία ταινία. Είναι μόλις επτά ετών!

1959 Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

Σαν Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, το 1967: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Κοντσέρτο για πολυβόλα».

1991 Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία. Η νέα Γ.Γ. υποστηρίχθηκε από τη λεγόμενη «συντηρητική» πτέρυγα της Κεντρικής Επιτροπής με 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η «ανανεωτική» πτέρυγα.

1997 Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2005 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

2006 Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, επιβάλλει συνολικά 62 χρόνια στους επτά από τους εννέα κατηγορούμενους για το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα που κόστισε τη ζωή σε 82 άτομα στις 26/9/2000, λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου. Στον πλοίαρχο Β. Γιαννάκη επεβλήθη κάθειρξη 16 ετών και στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό 19 χρόνια. Οκτώ χρόνια επεβλήθηκαν στον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο, 8,5 χρόνια στον πρώτο μηχανικό Γ. Σκιαδαρέση και 15 μήνες στον ασυρματιστή Δ. Τσούμα, τέσσερα χρόνια στον εκπρόσωπο της εταιρίας Ν. Βικάτο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κ. Κληρονόμο. Οι καταδικασθέντες, εκτός του πλοιάρχου και του υποπλοιάρχου, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σαν Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, το 2008: Στο «σφυρί» βγαίνει η περίφημη «Neverland» του Μάικλ Τζάκσον, καθώς τα χρέη του ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Γενεθλια Διασημων και θάνατοι Σαν Σήμερα 27 Φεβρουαριου