6 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα – Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Ιστορικά γεγονότα σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, το 1958 ένα αεροπλάνο, που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες.

Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Σε αλλά σημαντικά γεγονότα,  σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου, το 1825 καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης. (Β’ Εμφύλιος Πόλεμος), το 1922 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης, ενω σαν σημερα, το 1982 το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα, 6 Φεβρουαριου, χρονολογικά:

1685: Ο Ιάκωβος Β’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Καρόλου Β’.

1778: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Αμερικής και η Γαλλία υπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από τη Γαλλία.

1788: Η Μασαχουσέτη γίνεται η έκτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1820: Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

1825: Καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

1833: Ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος σύγχρονος βασιλιάς της Ελλάδας.

1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης επιτυγχάνουν την πρώτη τους νίκη στον πόλεμο, νικώντας στη μάχη του Φορτ Χένρι.

Στις 6 Φεβρουαριου του 1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

1900: Ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

1911: H Rolls-Royce υιοθετεί το «Spirit of Ecstasy», το κόσμημα με τα ασημένια φτερά, που κοσμεί το καπό των πολυτελέστατων αυτοκινήτων της, αποτελώντας το σύμβολο της.

1912: Γεννιέται η ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ, Εύα Μπράουν. Αυτοκτονεί το 1945 στο Βερολίνο μαζί με τον φύρερ, παίρνοντας δηλητήριο.

1922 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1930 Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

1943: Ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές εις τον Γενικόν Λογαριασμόν (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 εις τον Ειδικόν Λογαριασμόν (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.

1958: Οκτώ ποδοσφαιριστές, τρεις παράγοντες, οκτώ δημοσιογράφοι και δύο μέλη του πληρώματος, καθώς και δύο ακόμα επιβάτες (συνολικά 23 άνθρωποι), της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο τραγικός απολογισμός, όταν το αεροπλάνο, που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, προσγειώνεται στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Κατά την αναχώρηση και στην τρίτη απόπειρα απογείωσης συμβαίνει το δυστύχημα. Ανάμεσα στους επιζώντες είναι ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής, Ματ Μπάσμπι.

Στις 6 Φεβρουαριου του  1963: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιβάλλουν απαγόρευση προσέγγισης δυτικών πλοίων στην Κούβα, δημιουργώντας έτσι σοβαρή εστία τριβής με τους Έλληνες πλοιοκτήτες.

1964: Η Κούβα μπλοκάρει την τροφοδοσία νερού στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο ως αντίποινα για τη σύλληψη τεσσάρων κουβανικών αλιευτικών από τις ΗΠΑ.

1971: Ο αστροναύτης, Άλαν Σέπαρντ, πατά το πόδι του στη Σελήνη και… παίζει γκολφ!

1979: Οι πρώτες 270 γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση.

1982 Οι Kraftwerk ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το σινγκλ «The Model / Computer Love».

1982: Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητών στα σχολεία.

Στις 6 Φεβρουαριου του  1989: Σκοτώνεται ο τελευταίος Ανατολικογερμανός που επιχειρεί να περάσει το Τείχος του Βερολίνο. Πρόκειται για τον Κρις Γκέφροϊ, που πέφτει νεκρός σε ηλικία 20 ετών από πυροβολισμούς συνοριακών φρουρών.

1990: Η ΕΟΚ αποκλείει τη δυνατότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

2000: Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Γκρόζνι της Τσετσενίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των αυτονομιστών να οδηγηθεί στην εξορία, κατά τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας.

2004: Ξεκινά 7ο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες αρχίζουν με ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος και με αποχαιρετιστήρια ομιλία του Κώστα Σημίτη. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ολοκληρώνονται με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

2006: Ο Στήβεν Χάρπερ αναλαμβάνει Πρωθυπουργός του Καναδά.

2015: Χάθηκαν τα ίχνη του 20χρονου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε για δεύτερο χρόνο. Στις 15 Μαρτίου συγκλόνισε το πανελλήνιο η τραγική κατάληξη της υπόθεσης. Βρέθηκε η σορός του σπουδαστή σε προχωρημένη σήψη, στην περιοχή ανάμεσα σε Ανατολή και Κατσικά, στα Γιάννενα. Δίπλα του εντοπίστηκε μαχαίρι και ο φοιτητής έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γενεθλια Διασημων και θάνατοι Σαν Σήμερα 6 Φεβρουαριου