Εντμόν Ροστάν (Edmond Rostand): Η ζωή και το έργο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα

Σαν σήμερα, 30 Μαίου, το 1901, ο Εντμόν Ροστάν (Edmond Rostand) έγινε ο νεαρότερος ποιητής που εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία (l’Académie Française). Αυτήν την επέτειο επέλεξε η Google για να τιμήσει με doodle τον Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, το διασημότερο έργο του οποίου είναι το «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac).

Ο Εντμόν Ροστάν γεννήθηκε στη Μασσαλία την 1η Απριλίου 1868. Ήταν από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια: ο πατέρας του ήταν οικονομολόγος και ποιητής που είχε μεταφράσει τα έργα του Κάτουλλου, καθώς και μέλος της Ακαδημίας της Μασσαλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τα πρώτα θεατρικά έργα

Ο Ροστάν σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο κολέγιο Στανισλάς στο Παρίσι και έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Le Gant rouge» (Το κόκκινο γάντι) στην ηλικία των 20 ετών, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εμφανίζεται το 1890 με τίτλο «Les Musardises».

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots», αλλά η επιτυχία ήρθε το 1894 με το «Les Romanesque’s».

Πρόκειται για μια παρωδία του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας» του Σαίξπηρ. Το σατιρικό έργο ακολουθεί δύο οικογένειες που προσποιούνται μια διαμάχη για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ερωτευτούν. Όταν έκανε πρεμιέρα το 1894, έβαλε τον Ροστάν στον θεατρικό χάρτη της Γαλλίας.

«Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac)

Στη συνέχεια έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο έμμετρα έργα: «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895, και «La Samaritaine» το 1897. Τη χρονιά εκείνη ανέβηκε στο Πορτ Σαιν-Μαρτέν και η γνωστή σε όλους επιτυχία, «Συρανό ντε Μπερζεράκ» (Cyrano de Bergerac). Πρόκειται για μια πεντάπρακτη κωμωδία με ήρωα έναν ιππότη -ξιφομάχο με υπερμεγέθη μύτη, που βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα ερωτικό τρίγωνο.

Το «Aiglon», έργο γραμμένο για την Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Αυτή η διπλή επιτυχία τον οδήγησε, το 1901, στη Γαλλική Ακαδημία. Ήταν τριάντα τριών ετών.

Η υγεία του όμως, εύθραυστη πια λόγω μιας πνευμονίας, τον ανάγκασε να αποσυρθεί στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία.

Ο Εντμόν Ροστάν πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.

Εγγραφείτε στο newsletter

Πρόσφατα άρθρα

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ