2 Σεπτεμβρίου: Ποιος γιορτάζει σήμερα

Ανδρέας Εμπειρίκος - Γέννηση: 2 Σεπτεμβρίου 1901
Ανδρέας Εμπειρίκος - Γέννηση: 2 Σεπτεμβρίου 1901

245η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (246η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 120 ημέρες.

Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουν

Μάμας

Παγκόσμιες Ημέρες – Επέτειοι:

Δεν υπάρχει εορτασμός Παγκόσμιας ημέρας σήμερα.

Σαν Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου:
Γεγονότα Γεννήσεις Θάνατοι

Εορτολόγιο Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Οσίου Ιωάννου, οικουμενικού Πατριάρχου, του «Νηστευτού» (1) (†595). Των αγίων ενδόξων Μαρτύρων: Αειθαλά, Αμμούν (2), Διομήδους, Ευτυχιανού, Ευτυχίου, Ησυχίου, Ιουλιανού, Λεωνίδη, Μάμαντος (3) (†γ΄αι.), Μελανίππου, Παρθαγάπης, Φιλαδέλφου, Φιλίππου και της χήρας γυναικός. Αγίων Ελεάζαρ και Φινεές.

(1) Ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής Πατριάρχης Κων/λεως, γεννήθηκε στην Κων/λη. Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την σπάνια εγκράτειά του (γι` αυτό ονομάστηκε Νηστευτής). Ψυχή τε σώματι ήταν αφιερωμένος στο Θεό. Μελετούσε επί καθημερινής βάσεως την Αγία Γραφή και διάφορα εκκλησιαστικά έργα, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Ιωάννη τον Γ`. Αργότερα έγινε πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ευτύχιου, εκλέχτηκε διάδοχός του. Πέθανε 2 Σεπτεμβρίου του 595 και το λείψανό του τάφηκε στο ναό των Αγ. Αποστόλων.
(2) Κατάγονταν από την Ανδριανούπολη της Θράκης. Εργάσθηκαν με ζήλο για την εξάπλωση του χριστιανισμού. Πολύ γρήγορα έγιναν γνωστοί για την φιλανθρωπία τους καθώς ευεργετούσαν όχι μόνο χριστιανούς αλλά και ειδωλολάτρες. Συνελήφθηκαν για τη δράση τους αυτή και όταν αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα θανατώθηκαν με σκληρά βασανιστήρια.
(3) Ο Άγιος Μάμας, γεννήθηκε στην Παφλαγονία το 260 από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι για την χριστιανική τους δράση. Πρώτου πεθάνουν, έφεραν στη ζωή τον Μάμα, που βρέφος ακόμα γνώρισε την ορφάνια. Όμως μία πλούσια χριστιανή ονόματι Αμμία ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή μαμά, ονομάστηκε Μάμας. Σε ηλικία 15 χρονών συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Αρχικά του κρέμασαν σιδερένια ράβδο στο λαιμό και τον έριξαν στη θάλασσα, καθώς όμως σώθηκε, στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι, από το οποίο και πάλι βγήκε σώος. Έπειτα τον έριξαν στα θηρία τα οποία δεν τον άγγιξαν. Τελικά τον θανάτωσαν με τρίαινα, η οποία διαπέρασε τα σπλάχνα του.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έμειναν στην Ιστορία:

31 π.Χ. Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Ακτίου, μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.
1843 H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
1945 Λήγει και επισήμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ’ ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.
1958 Διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.
1960 Τρεις βαρυποινίτες εκτελούνται στην Κέρκυρα, έχοντας καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γκουβούση (22 ετών), Χαρίλαο Κουστένη (38 ετών) και Ιωάννη Νικολακόπουλο. Ο Γκουβούσης και ο Νικολακόπουλος είχαν σκοτώσει τις συζύγους τους, ενώ ο Κουστένης είχε καταδικασθεί για ληστεία μετά φόνου.
1997 Σφοδρή επίθεση κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εξαπολύει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Φωτογραφίζοντας τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, λέει ότι «το ένα άρπαξε τα λεφτά από τον κοσμάκη στη Σοφοκλέους και το άλλο ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο». Ακόμα, επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να τα βάλει με αυτό το συρφετό».

Γεννήθηκαν σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου:

1778 Λουδοβίκος Βοναπάρτης, βασιλιάς της Ολλανδίας
1840 Τζοβάννι Βέργκα, Ιταλός συγγραφέας
1878 Ίων Δραγούμης, Eλληνας πολιτικός και διπλωμάτης
1894 Γιόζεφ Ροτ, Αυστριακός συγγραφέας
1901 Ανδρέας Εμπειρίκος, Έλληνας ποιητής
1923 Βαλέριαν Μπόροβτσικ, Πολωνός σκηνοθέτης
1959 Πέτρος Ξανθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1964 Κιάνου Ριβς, Καναδός ηθοποιός
1966 Σάλμα Χάγιεκ, Μεξικανή ηθοποιός

Θάνατοι:

1865 Γουίλιαμ Ρόουαν Χάμιλτον, Ιρλανδός φυσικός, αστρονόμος και μαθηματικός
1877 Κωνσταντίνος Κανάρης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός
1906 Αθανάσιος Χατζηπανταζής, Έλληνας οπλαρχηγός
1910 Ανρί Ρουσσώ, Γάλλος ζωγράφος
1937 Πιερ ντε Κουμπερτέν, Γάλλος ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
1973 Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, Βρετανός συγγραφέας
1984 Μάνος Κατράκης, Έλληνας ηθοποιός
2001 Κρίστιαν Μπάρναρντ, Νοτιοαφρικανός χειρουργός
2006 Μπομπ Ματάιας, Αμερικανός αθλητής και πολιτικός
2014 Αντώνης Βαρδής, Έλληνας τραγουδοποιός

 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ