Στον δισεκατομμυριούχο Michael Dell δεν άρεσαν ποτέ οι συμβουλές…

Στον δισεκατομμυριούχο Michael Dell δεν άρεσαν ποτέ οι συμβουλές...

«Να είστε τρελοί και μην ζητάτε πολλές συμβουλές για αυτό που θέλετε να κάνετε».

Αυτή είναι η συμβουλή του Μάικλ Ντελ (Michael Dell) στους φιλόδοξους επιχειρηματίες.

«Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι λίγοι τρελοί, τουλάχιστον στα μάτια των άλλων», έχει πει.

Ο επί 34 χρόνια CEO του τεχνολογικού γίγαντα που φέρει το όνομα του αναφέρει ότι ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ πολλές συμβουλές, καθώς εάν το είχε κάνει, το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος θα τον αποθάρρυνε από το να προσπαθήσει.

«Έκανα πολλά πειράματα. Πειραματιζόμουν, δοκίμαζα, πήγαινα γρήγορα και αποτύγχανα γρήγορα. Ο σχεδιασμός είναι καλός, αλλά γενικά είναι υπερτιμημένος».

Πως έγινε ο νεότερος CEO σε εταιρεία του Fortune 500

Ο Michael Dell γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1965 από πατέρα ορθοδοντικό και μητέρα χρηματίστρια. Περίπου 27 χρόνια μετά, και αφού παράτησε το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με την εταιρεία υπολογιστών που είχε στήσει, θα καταφέρει να κερδίσεi τον τίτλο του νεότερου CEO σε εταιρεία του Fortune 500.

Η σημερινή Dell ξεκίνησε την ιστορία της ως PC’s Limited και στήθηκε με κεφάλαιο 1.000 δολαρίων στο δωμάτιο του 19χρονου Μάικλ Ντελ στο Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο νεαρός Dell συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να μειώνει σημαντικά την τιμή ενός υπολογιστή και να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες εάν πουλούσε απευθείας στον πελάτη, βγάζοντας από την εξίσωση τους μεσάζοντες.

Η μεγάλη ιδέα του ήταν να πουλά τους χαμηλού κόστους υπολογιστές του μέσω καταλόγων (και αργότερα μέσα του ίντερνετ), επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέξουν το hardware που θέλουν.

“Ήμουν διατεθειμένος να αναλάβω μεγαλύτερα ρίσκα”

«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου δεν ήταν ότι είμαι 50% πιο έξυπνος από όλους τους άλλους ή κάτι τέτοιο. Απλά ήμουν διατεθειμένος να αναλάβω μεγαλύτερα ρίσκα και να πειραματιστώ και να μάθω και να κάνω ερωτήσεις», έχει πει ο ίδιος.

Έτσι, σε μία εποχή που για να πάρεις ένα αξιοπρεπές PC έπρεπε να δώσεις 3.000 δολάρια στην IBM, ο Dell άρχισε να πουλά τους δικούς του με τιμή έναρξης τα 795 δολάρια.

Το 1988, η εταιρεία του άλλαξε το όνομά της από PC’s Limited σε Dell Computer Corp και μπήκε στο χρηματιστήριο, αντλώντας 30 εκατ. δολάρια και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 85 εκατ. δολάρια.

Το 1989, η εταιρεία του κυκλοφόρησε το πρώτο της λάπτοπ. Και έως το 1991, ο 26χρονος τότε Michael Dell είχε γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Fortune.