31 Ιανουαρίου – Ιστορικά Γεγονότα Σαν Σήμερα

bloody friday 31 ianouariou 1919
1919 Αιματηρές εργατικές ταραχές στη Γλασκόβη

Ιστορικά γεγονότα σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου

1901 Το έργο «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχοφ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

Στις 31 Ιανουαριου του 1915 εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ η  πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Γερμανούς.

1919 Αιματηρές εργατικές ταραχές ξεσπούν στη Γλασκόβη. Θα μείνουν στην ιστορία ως «Ματωμένη Παρασκευή» ή «Μαύρη Παρασκευή».

1941 Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Στις 31 Ιανουαριου του 1949 o Μάνος Χατζιδάκις δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης.

1958 Εκτοξεύεται ο πρώτος αμερικανικός δορυφόρος, ο «Explorer», τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση του σοβιετικού «Σπούτνικ 1».

1985 Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως «Πρωτοβουλία των 6». Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας, Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας, Ρατζίβ Γκάντι και της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

1996 Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του, που το αποτελούν ο Ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός.

1999 Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύεται από την Αθήνα στην Κένυα.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γενεθλια Διασημων και θάνατοι Σαν Σήμερα 31 Ιανουαριου