Γουόλτερ Τίβις, ο συγγραφέας των The Queen’s Gambit, The Man Who Fell to Earth

walter tevis
Walter Tevis

Ο Γουόλτερ Τίβις (Walter “Walt” Stone Tevis) ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

Τρία από τα έξι μυθιστορήματα που έγραψε έγιναν ταινίες. Πρόκειται για τα “The Hustler” ( “Ο κόσμος είναι δικός μου!”, 1961  σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρόσσεν με τους Πωλ Νιούμαν, Τζάκι Γκλίσον, Τζορτζ Σι Σκοτ και Πάιπερ Λάουρι), “The Man Who Fell to Earth” ( Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη, του 1976 σε σκηνοθεσία του Nicolas Roeg με το David Bowie) και το “The Color of Money” (“Το χρώμα του χρήματος”, 1986  σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε με τους Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mastrantonio).

The Queens GambitTo 2020 το μυθιστόρημα του The Queen’s Gambit (“Το Γκαμπί της Βασίλισσας” – το βιβλίο είχε εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell το 1984 με τίτλο “Τελευταία παρτίδα”), έγινε μίνι σειρά με τον ίδιο τίτλο στο Netflix και πρωταγωνίστρια την Άνια Τέιλορ-Τζόι.

Σύντομη βιογραφία

Ο Γουόλτερ Τίβις γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 28 Φεβρουαρίου 1928 και μεγάλωσε στην περιοχή Sunset. Αποφοίτησε από το Model Laboratory School το 1945. Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, όπου έλαβε B.A. (1949) και M.A. (1954) πτυχία στην αγγλική λογοτεχνία. Αργότερα παρακολούθησε το εργαστήριο συγγραφέων της Αϊόβα, όπου έλαβε M.F.A. (Master of Fine Arts) στη δημιουργική γραφή το 1960.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Γουόλτερ Τίβις, μεταξύ άλλων, δίδαξε σε μικρά γυμνάσια του Κεντάκι στο Science Hill, Hawesville, Irvine και Carlisle. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι, στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Κονέκτικατ και αγγλική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο από το 1965 έως το 1978.

Πέρασε τα τελευταία του χρόνια στη Νέα Υόρκη. Πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 9 Αυγούστου 1984.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 18 γλώσσες.

Βιβλιογραφία (τα μυθιστορήματα):

The Hustler (1959)
The Man Who Fell to Earth (1963)
Mockingbird. (1980)
The Steps of the Sun. (1983)
The Queen’s Gambit. (1983)
The Color of Money. (1984)