Ο Ηρόδοτος δικαιώθηκε: Ανακαλύφθηκε ναυαγιο του αρχαίου αιγυπτιακου πλοίου “Μπάρις”

Ηροδοτος - Ναυαγιο - αρχαιο αιγυπτιακο πλοιο μπαρις

Τελικά ο Ηρόδοτος δικαιώθηκε: Τα ποταμόπλοια «baris» (Μπάρις) υπήρξαν, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του.

Και η απόδειξη είναι η πρόσφατη ανακάλυψη από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενός «εκπληκτικά συντηρημένου» ναυαγίου στα νερά γύρω από το αρχαίο, αιγυπτιακό βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου.

“Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε”

«Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε», ανέφερε ο ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε – (Ηροδότου Ιστορίαι, Βιβλίο Β΄ (Ευτέρπη) –  για τα περίεργα ποταμόπλοια που είδε στο Νείλο.

Ο Ηρόδοτος περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός “baris”.

Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που επιβεβαίωνε τις περιγραφές.

Το 450 π.Χ., ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός baris και περιέγραψε όχι μόνο τις εργασίες, αλλά και τα υλικά και την τεχνική κατασκευής.

Ναυαγιο - αρχαιο αιγυπτιακο πλοιο μπαρις

Καλά διατηρημένο το “Πλοιο 17”

Ο Ρόμπινσον είπε ότι οι προηγούμενοι μελετητές είχαν κάνει κάποια λάθη, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το κείμενο χωρίς αρχαιολογικά στοιχεία.

Η ανεύρεση του ναυαγίου που  – ονομάζεται «Πλοίο 17»-, έχει αποκαλύψει ένα τεράστιο κύτος σε σχήμα ημισελήνου και έναν προηγουμένως άγνωστο τύπο κατασκευής που περιλαμβάνει χοντρές σανίδες συναρμολογημένες.

Οπως, δηλαδή, τις περιέγραψε ο Ηρόδοτος.

Οσον αφορά στο ναυάγιο, περίπου το 70% του σκάφους έχει επιβιώσει καλά διατηρημένο με τον διευθυντή του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να δηλώνει πως «εδώ έχουμε μια εντελώς μοναδική μορφή κατασκευής, που δεν συναντάμε πουθενά αλλού».