Doodle: Ποιος ήταν ο Ebenezer Cobb Morley;

doodle Ebenezer Cobb Morley

Στον Βρετανό Ebenezer Cobb Morley (Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ), ο οποίος εμπνεύστηκε τους πρώτους κανόνες του ποδοσφαίρου στη Βρετανία, αφιέρωσε η Google το doodle της 16ης Αυγουστου 2018, με αφορμή την 187η επέτειο από τη γέννησή του.

Γεννημένος στο Χαλ της Αγγλίας το 1831, ο Morley μετά τη μετακόμισή του στο Μπερνς του Λονδίνου σχημάτισε το ομώνυμο σωματείο.

Το 1863, ως αρχηγός της ομάδας, με κείμενο που έγραψε στην εφημερίδα Bell’s Life πρότεινε τη δημιουργία ενός οργάνου διοίκησης για το άθλημα.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ διάφορων συλλόγων, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, γνωστής μέχρι σήμερα ως FA.

Η πρώτη συνεδρίαση της FA, της παλαιότερης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά στην ταβέρνα Freemasons’ στο Λονδίνο.

Ο Morley υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της FA (1863-1866), ο δεύτερος πρόεδρος της (1867-1874) και συνέταξε τους «Κανόνες του Παιχνιδιού» (γνωστοί και ως «Κανόνες του Λονδίνου») στο σπίτι του στο Μπερνς του Λονδίνου. Μέχρι τότε, κάθε σωματείο ακολουθούσε δικούς του κανόνες, σε ό,τι αφορά το άθλημα.

Η πρώτη έκδοση των κανόνων για το σύγχρονο παιχνίδι, καταρτίστηκε σε μια σειρά από έξι συναντήσεις συλλόγων και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα Freemasons’, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1863.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση, ο Φ.Μ. Κάμπελ (πρώτος ταμίας της FA και εκπρόσωπος του συλλόγου Μπλάκχεαθ) απέσυρε την ομάδα του από την FA λόγω της διαγραφής δύο κανόνων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση: ενός που επέτρεπε το τρέξιμο με την μπάλα στο χέρι και ενός δεύτερου που επέτρεπε την τρικλοποδία και το κράτημα του αντιπάλου.

Ορισμένοι σύλλογοι ακολούθησαν αυτούς τους κανόνες και δεν εντάχθηκαν στην FA, αλλά αντ’ αυτού το 1871 συγκρότησαν την Ομοσπονδία Ράγκμπι (RFU).

Τελικώς, οι κανόνες που εγκρίθηκαν καθόριζαν μεταξύ άλλων τον αριθμό των παικτών που μπορεί να έχει η κάθε ομάδα (11), τη διάρκεια των αγώνων (90 λεπτά), τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου και της μπάλας, τα φάουλ που θα έπρεπε να σφυρίζουν οι διαιτητές και τον κανόνα του οφσάιντ.

Με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένοι κανονισμοί τροποποιήθηκαν εν μέρει και από το 1886 διατηρούνται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο.