Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας

Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας World Beard Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας είναι η ετήσια εορτή των γενειοφόρων και διεξάγεται το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Στόχος του εορτασμού είναι η προώθηση και η ανύψωση του κοινωνικού κύρους της γενειάδας.

Ο σύγχρονος εορτασμός φαίνεται ότι ξεκίνησε από τις βόρειες χώρες και τα τελευταία χρόνια απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα, με την καθοριστική συμβολή του Διαδικτύου.

Παγκόσμια Ημέρα Γενειάδας: Η αρχή έγινε από τους Βίκινγκς της Δανίας

Τα ίχνη της γιορτής χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η ακριβής προέλευση της Παγκόσμιας Ημέρας Γενειάδας είναι άγνωστη αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Βίκινγκς της Δανίας είχαν μια μέρα που ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη των γενειάδων τους το 800 μ.Χ.

Οι γιορτινές εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνταν σε καθορισμένη ημερομηνία κάθε έτος αλλά γίνονταν αρκετές φορές κάθε χρόνια.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γενειάδας (World Beard Day), το ξύρισμα δεν είναι επιτρεπτό, καθώς θεωρείται δείγμα ασέβειας προς τους γενειοφόρους.

Στο Dönskborg της Σουηδίας, όποιος δεν έχει γενειάδα εξοστρακίζεται από την πόλη και αναγκάζεται να περάσει όλο το 24ωρο στο παρακείμενο δάσος.

Οι γενειοφόροι, που είναι οι κυρίαρχοι στην πόλη, καίνε ομοιώματα αγαπημένων τους προσώπων, που επιμένουν να είναι «άτριχοι».

Στη νότια Ισπανία, πολλές πόλεις και χωριά διοργανώνουν αγώνες πυγμαχίας με αντιπάλους έναν γενειοφόρο και έναν σπανό άνδρα. Νικητής, βάσει παράδοσης, βγαίνει πάντα ο γενειοφόρος, που είναι οπλισμένος με ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Σε όλο τον κόσμο, οι κοινότητες γενειοφόρων διοργανώνουν τις δικές τους δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την ημέρα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα γεύμα μέχρι μια παρέλαση χρηματοδοτούμενη από δημόσιους φορείς.